Olet täällä

Sadetutka

Sadetutka palvelu näyttää missä päin Suomea sataa. Sadetutkasta näet saderintamien toteutuneet liikkeet 8 tunnin ajalta sekä ennusteen 8 tunniksi eteenpäin.
Avaa sadetutka tästä 

 

Sadetutka

Sadetutkan toiminta

Sadetutkan antenni lähettää mikroaaltopulsseja eri suuntiin. Säätutkan mikroaaltopulssin kohdatessa esimerkiksi sadepisaran, sen tehosta heijastuu osa takaisin säätutkan antennille. Säätutka mittaa takaisin heijastuneen mikroaaltopulssin matka-ajan ja tehon. Tästä voidaan päätellä sadekuuron voimakkuus ja matka-ajasta sateen etäisyys säätutkasta. Doppler-tutkalla voidaan mitata lisäksi sadepisaroiden liikenopeutta.

Tyypillisesti sadetutkan lähetysteho on 250 kilowattia ja vastaanotettu teho vain 0,0000000000001 - 0,00000001 wattia. Koska millin kokoisia pisaroita on yleensä ilmassa 10cm välein, koko pulssi ei heijastu sadepilven tutkanpuoleisesta etureunasta takaisin antennille, vaan informaatiota saadaan myös sadepilven sisä- ja takaosasta. Kun säätutkan antennia pyöritetään, siitä voidaan nähdä sadealueet jopa noin 250 km säteellä säätutkan ympäriltä.

Kelikamerat Uusimaa Kymenlaakso Etelä-Karjala Pohjois-Karjala Lappi Etelä-Pohjanmaa Kainuu Pohjois-Savo Etelä-Savo Varsinais-Suomi Kanta-Häme Päijät-Häme Keski-Pohjanmaa Keski-Suomi Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Satakunta Satakunta